Аустралија – Шкотска 35-34

unnamed01

Последња четврт-финална утакмица између Аустралије и Шкотске није обећавала неизвесност јер се Аустралија одличним играма у првој фази наметнула као фаворит. Ипак, Шкоти су по ко зна који пут показали да имају “лавље срце”.

Утакмица које је одиграна у недељу 18.10.2015 године на Твикенхаму пред 77.110 гледалаца, никога није оставила равнодушним. Борба за сваки педаљ терена и неизвесност до последње секунде меча, нису се стишавали и не стишавају се ни дан данас. Контраверзна одлука Јужно Афричког судије Грега Жубера да у последњем минуту досуди казну за Аустралију, из које је Фоли донео пролаз Велабисима у полуфинале, приморала је чак и Светску рагби федерацију да јавно објави извештај судијске комисије, у коме се констатује судијска греша. Наиме Жубер је санкционисао играње из опсајда Шкотланђанина Џона Велша, након што је његовом суиграчу испала лопта напред на основу правила 11.7. Ипак, Грег није приметио да је лопта, пре него што је дошла до Велша, на свом путу закачила играча Аустралије Ника Филипса, тако да је Жубер требао да примени правило 11.3 и да досуди скрам за Аустралију на месту где је Шкотима лопта испала напред. Ево како је ову утакмицу видео Станислав Колунџија.

Одлука која је Шкоте коштала елиминације и туге коју ће носити у сломљеним рагби срцима до краја њихових живота. Отварач Аустралије Фоли је успешним шутем претворио изгледан пораз у победу свога тима.Аустралија је и поред 5 постигнутих есеја наспрам 3 есеја екипе Шкотске била на прагу пораза у четвртфиналу.

Тим Аустралије се није прославио као у претходним мечевима. Утакмица која је обиловала многим грешкама, непотребним пеналима и лошим одлукама Велабиса.

“Тимови су у средини такмичења и менталну припрему је тешко одржаваunnamedти на висини за сваку уткмицу. Падови и успони су део наше стварности.” – рекао је тренер Аустралије Чеика на крају утакмице.