Аустралија – Велс 15-6

unnamedИмпресије Станислава Колунџије са трилер меча за памћење између Аустралије и Велса. Утакмица је одиграна 10.10.2015 године на Твикенхему, пред 80.863 гледалаца.

Велс је припремио одличну тактику ”choke tackle”  (успоравање игре); високо да заустављају напад Аустралије; да креирају мол држећи заустављене играче; да спрече оф-лоадинг Аутралије. Једном речју – паметан план игре направљен од стране дефанзивног тренера Едвардса.

unnamed3“Choke“ тактика (гушење напада и успоравање игре противника) није популарно за гледаоце, али ово је Светски куп.Велс је успео у својој намери да успори игру и да парира у раковима. Недисциплина и сигурнији скрам Аустралије је пресудио утакмицу. Све казне је реализовао отварач Аустралије Б.Фолои. У игри скрама Аустралије су се истакли Даглас (друга линија) Покок (Чеп) и Мур чији је глас увек био на увету судије меча, (следствено Чеикиној етици). У игри линије Аутралије  доминирао је фуллбек И. Фолоy и поред повреде ножног зглоба.

Долази 60. минут меча…Судија кажњава два играча аутралиског тима Грегана (деми) и Мума (друга линија) жутим картонима –  20 минута пред крај меча код резултата 12: 6 за Аустралију.
Сви на стадиону су већ видели победу храбрих Велшана.

Следствено свом моту: “Never say die” Аустралија се није предала Херојска одбрана 13 играча Аустралије против 15 играча Велса је била нешто што се не виђа на светским првенствима. “Велабиси”  су имали 126 обарања наспрам 69 обарања велшких играча. У “рововској” борби испред свог скор протора су успели да три пута зауставе играче Велса.

Неко ће рећи

… да је недостајала креативност у нападу Велса да дају скор,
…да је недаостајала снага у велшком скраму да нагурају Аустралију,
…да је недостајала снага у молу после аута да угурају Wаллабисе у скор простор.

Само они који су гледали меч могли су да осете аустралисјке летеће плакаже свугде по терену у зони 5 метара од скора, и у самом скор простору, У тим тренуцима меча непробојни зид тела играча Аустралије у свим елементима игре: у скраму, молу, раку, превазишао је игру бројчано јачег противника и заслужено победио.

Ако треба после ове утакмице извући неки закључак онда је то да је: Аустралиска одбрана врло добра као и њихов напад.

unnamed2Да завршим овај крати ивештај изјавом тренера Аустралије Чеике пре овог меча: ” Што више одмиче RWC 2015,  игра постаје све бруталнија, и утисак је  да ће бити бруталнија све више и више како такмичење одмиче”.

Да ли ће бити тако? Видећемо!